Historik

Täby pimpelfiskare grundades 1964

Grundandet

Föreningen grundades av några engagerade herrar som hade ett genuint fiskeintresse, en bra kamratskap och som alla bodde i Täby. Männen som drog igång det hela var Stig Westin, Runar Henriksson, Max Plyss, Gunnar Berg och Axel (Acke) Åbom. Anledningen till att man tog initiativet var att man tyckte att det saknades en fiskeklubb i Täby och för att göra det enkelt så valde man att starta en pimpelklubb. Enkelt, lättsamt då båtar och trailers inte behövdes och alla möjligen förutom Max, som i första hand var var med för att hjälpa till och att skapa ordning och reda, var dessutom väldigt intresserade av både pimpelfiske och pimpeltävlingar.

I början dvs i mitten av sextiotalet hade föreningen bara ett tiotal medlemmar men antalet ökade varje år. Nya medlemmar kom till, främst genom det personliga nätverket och i mitten av 1990  hade pimpelklubben över hundra medlemmar. De flesta av medlemmarna var aktiva. Det är ett signum för föreningen att öppenhjärtligt välkomna alla som medlemmar och i synnerhet de som är aktiva. Idag har TPF närmare 60 medlemmar varav tre är hedersmedlemmar. Hedersmedlemmarna har varit med från början och som gjort stora avtryck i föreningen.

De tre hedersmedlemmarna är Stig Westin, Bertil Carlsson och Ainy Carlsson. Stig Westin är medgrundare och hade under hela sin aktiva tid i klubben en post i styrelsen och/eller i tävlingsledningen. Bertil Carlsson hade när han avsade sig sin post den 21 Januari år 2000 varit ordförande i 22 år  och styrelsemedlem i 23 år. Ainy Carlsson gjorde också  23 år i styrelsen samt även under ett år som ordförande. Bertil och Ainy anslöt sig till klubben 1968 och 1969. De var alltså inte med riktigt från början då arbete och de små barnen tog allt för mycket tid.

Ovan en bild på Ainy och Bertil, taget Aug-2014 i deras bostad på Aspö. Båda med var sitt pris från Täbymästerskapen.

Förutom hedermedlemmarna finns även några andra namn som måste nämnas med respekt med anledning av sitt betydande engagemang i klubben. Utan de numera bortgångna eldsjälarna Axel ”Acke” Åbom och Gunnar Berg, må de vila i frid,  hade klubben sannolikt inte excisterat idag. Såväl Acke som Gunnar hade under alla år i TPF viktiga uppdrag i styrelsen. Gunnar som också på senare år grundade Täby Sportfiskeklubb som vände sig till distriktets alla pensionärer och har sina klubbtävlingar på onsdagar. På sjuttiotalet, närmare bestämt 1972, började bröderna Mikael och Joaquim ”Jocke” Åklint i TPF. Två av de viktigaste personerna i klubbens senare och nuvarande historia. Båda två har tillsammans med Ragnar Malmberg i decenier lagt ned mycket kraft på att på ett fantastiskt sätt ”hålla igång” klubben. Jocke som ordförande, Mikael som kassör och Ragnar som sekreterare.

Klubbmärket

Givetvis är klubbmärket en viktig symbol för TPF, en symbol som håller alla klubbmedlemmar samman och som står för gemenskap och sammanhållning. Klubbmärket togs fram av Bertil Carlsson och Stig Westin på mitten av sextiotalet. Dessa gjorde först  ett utkast i masonit. Det var en sköld, en abborre, två korslagda pimpelspön, de tre bokstäverna TPF och en förklarande text TäbyPimpelFiskare. Förslaget antogs men de ursprungliga blå färgerna ratades. Färgerna gult, vitt och svart drevs igenom  av Acke Åbom och Gunnar Berg då de båda hade starka sympatier för AIK som har samma grundfärger.

Minnen från förr

Under tio år mellan 1972 och 1981 hände något som kommit att ha en avgörande roll i TPF, det uppstod en boom och tillströmningen av ungdomar till klubben var anmärkningsvärd. En av huvudanledningarna till att det blev en boom var fritidsverksamheten på Näsbydalsgården, där Ainy arbetade. Bertil tog initiativ till att på onsdagarna ha fiskeaktiviteter på Näsbydalsgården och han fick också god hjälp av hyresvärden HSB. Bertil fick med sig flera seniorer i TPF att hjälpa till, bland andra  Gunnar, Stig och Kurth Spellas.  Ungdomar med fiskeintresse samlades och knöts till klubben. Nya medlemmar i klubben blev genom detta initiativ Hans Persson, Joaquim Åklint, Michael Åklint, Michael Boettge, Ragnar Malmberg, Peder Wigdell, Jörgen Piontek, Michael Molander, Jonny Åbom, Henrik Karlsson och Lasse Rehn. Dvs flera av dem som idag leder verksamheten framåt i klubben.


Ainy har berättat att hennes starkaste minne är från Täbymästerskapet 1976 när hon fick träff på ett stort stim med stora abborrar på Tornögrynnan i Värtan och folk höll på att borra ner henne, men det som satt runt omkring fick ändå nästan inget. Då kom en man från Täby lokaltidning ut på isen. Han såg vad som hände och ville ta bilder.  Ainy sa at det var ok, under förutsättning att hon fick en helsida i tidningen. Det fick hon klartecken på, bilder togs och i nästa nummer av tidningen kunde man läsa om och se bilder på Ainy på en helsida.  I tidningen stod det ” damen som utklassade herrarna i pimpelfiske”.


Bertil minns när han slog Mikael Åklint med ett ynka gram på Närdingen som 4a respektive 5a, vilket gjorde att Bertil vann serien med minsta möjliga marginal och Mikael kom tvåa, ett härligt minne som han aldrig kommer att glömma. Mikael hade vägt in en bra vikt när Bertil kommer av isen som en av de sista och det står klart att det skulle bli hårt. För säkerhetsskull lägger Bertil över även sista abborrhuvudet som låg lös i påsen, helt avbruten från kroppen, i den plastbalja som då användes vid vägning. Det lilla abborrskallen avgjorde till Bertils fördel.


Mikael Åklint minns naturligtvis sina fyra seriesegrar, men som enskilt minne lyser ändå 2004-års Täbymästerskap starkast. TPF har under alla år arrangerat denna fina tävling och detta år segrade Mikael på Ullnasjön med god marginal (1,5 kg) trots att han fick ägna sista tävlingstimmen åt förberedelser inför prisutdelning och korvförsäljning. Sen är det förstås som nämts ovan svårt att glömma när Bertil snuvade Mikael på den 5:e seriesegern…


Jocke Åklint minns när han gick igenom isen mitt under tävling på Kyrkfjärden 2003, han simmande lungt runt runt och samlade ihop all utrustning som låg och flöt i vaken. Sen tog han sig upp och han fick god hjälp upp ur vaken av Jocke Lövstrand. Trots att han var dyngsur fortsatte Jocke att fiska innan kylan speciellt på några vitala delar blev alltför påträngande. Han bestämde sig för att småspringa hela vägen från Skogstaviken tillbaka till Rydbogård där bilen stod parkerad. Han körde frusen hem och satte på sig torra underkläder och flytoverallen och sen tillbaka till ”Kyrkis” och påt igen. Jocke blev till slut nia av arton i sin klass i tävlingen trots det ofrivilliga avbrottet.


Ragnar Malmberg minns en händelse under de sista åren på 70-talet när de bara var fyra juniorer: Jocke Å, Ragge M, Hasse Ehrenborg och Peter Engström. Då var det länge en prestation om någon av av dem fick fler än fem abborrar på en tävling. De hade inte heller särskilt bra utrustning det de hade var amatörmässigt hemsnickrade spön, skedborrar eller tunga slöa spiralborrar, krullig spröd gammal nylonlina och några sotiga pirkar. De hade inte heller särskilt lämpliga kläder för pimpelfiske, till stor del samma klädsel som de hade på sig när de gick till skolan. Under denna period hade TPF serietävling vid Munkholmen i Sigtuna, i 15 gradig kyla och halvmeter djup snö. Ragnar och Hasse Ehrenborg pulsade fram genom den djupa snön som vanligt med tomma skryllor. Det var innan de köpte de fodrade Nokiastövlarna, som blev en revolutionerande fotvärmare. Hasse klagade under hela tävlingen på att han frös, särskilt om fötterna. När de kom upp på Munkholmens parkering till invägningen och lämnade djupsnön bakom sig, borstade Hasse bort snöklumparna från hans låga tunna läderstövlar och upptäckte till sin fasa att han hade glömt dra igen blixtlåset på läderstövlarna. Fyra timmars snöansamling hade frusit fast direkt på strumporna, som gigantiska isklumpar! Rejält nedkyld, men som ett mirakel utan förfrysta fötter, ställde Hasse kort därefter skryllan på hyllan och slutade med pimpelfiske.


Jag själv, Michael Molander idag tävlingsledare, minns när jag kom sist av isen tillsammans med Roar Johansson på Påskpokalen 1988. Tävlingen avgjordes på Kyrkfjärden i Värtan. Stig Westin eller ”Stickan” som han kallades hade segerns sötma i munnen och kände väl  besvikelse när han insåg att det ”bara”  skulle bli en andraplats. Jag  var tvungen att dela upp mina abborrar i tre olika påsar eftersom vågen tog max 5 kilo.  va faan skriv 8 kilo” sa Stickan i sin besvikelse. Det blev 10.519 g och segermarginalen var på nära 7 kg till Stickans 3.620 g.   

Ovan syns klubbstugan efter TäbyMästerskapen i mitten på 80-talet.


Klubbstugan

Bertil Carlsson var under många år sk lagbas på större byggen. Vid ett dessa byggen, då Riksbyggens huvudkontor plus delar av söderledstunneln byggdes på Medborgarplatsen i regi av BPA numera PEAB, så användes en väl utrustad byggbarack för ”produktion och ritning”. Efteråt när bygget var klart löste Bertil ut baracken för en symbolisk summa och fick den flyttad till Ullnasjöns strand. Bertil hade dagarna innan fått tillstånd från Täby Fastighets AB (kommunens fastighetsbolag) när det gällde marken och därmed fick TPF sin klubbstuga. En väl bevarad, fin o funktionellt inredd barack som under åren 1984-2013 var vår naturliga klubbstuga. Klubbstugan hade TPF mycket nytta och glädje utav. Den användes som sekretariat på alla tävlingar på Ullnasjön samt som lokal för olika möten. Klubben har haft flera olika stugfogdar genom åren. Den som var stugfogde under längst tid var Gunnar Wallgren. Men tiderna förändras och i Täby kommun bestämdes det år 2013 att man skulle bebygga marken som klubbstugan stod på. TPF fick inte tillstånd att ställa upp stugan någon annanstans och då valde vi att skänka bort klubbstugan. Klubbstugan ägs och drivs numera av en motorcykelklubb i Strängnäs.


Numera  använder vi Sportfiskeboden som arenderas av Michael Boettge, belägen  i Viggbyholms hamn, som klubblokal för möten och sammankomster.

Bilden ovan visar Ainy Carlsson som deltagare i ett tidigt SM.


Tävlingsverksamheten

TPF har alltid haft fokus på pimpelsäsongen. Redan från början skapades en pimpelserie i TPF med fem eller sex tävlingar per år, plus ett KM och avslutningstävlingen påskpokalen. Sedan dess har två klubbmatcher och Täby Mästerskapen tillkommit. Täby Mästerskapen är idag är en sk öppen tävling som ingår i Stockholmsdistriktets DM-serie. Det är givetvis så att Täbyvatten som Rönningesjön, Ullnasjön och Kyrkviken alltid varit med i bilden. Även sjöar i Roslagen som Storsjön i Okvista, Wiren och Hersen har använts flitigt under alla år som tävlingsvatten. Man tävlade i tidiga år också på Rimbo Långssjön, Närdingen, Lommaren, Erken. Det framgår alltså att  man valde sjöar i Täby och norrut. Dessutom arrangerade tävlingar på Mälaren vid ett par tillfällen varje år. Idag kan man säga att konceptet allt jämt fortsätter men att man på sedan 2010 fokucerat på att sprida tävlingarna mellan Mälaren, Roslagssjö och Saltsjön och så jämt fördelat som möjligt.


TPF tävlar idag under pimpelsäsongen i tre klasser i serien och fyra på övriga tävlingar i klasserna Junior, Senior, Veteran, Dam och så har det varit redan från början. Den första segraren i seniorklassen 1965 var Gunnar Wallgren, av övriga tidiga mästare i klubben märks givetvis Bertil o Ainys, i deras vardagsrumm på Aspö fylls en hel bokhylla med pokaler, plaketter och medaljer och på vinden finns det mer sägs det. Även Acke och Stig firade stora triumfer under 70 och 80-talet. Flest segrar i seniorklassen har Bertil Carlsson.


Det äldsta vandringspriset ArLaGu-vasen har delats ut till totalsegraren på den första tävlingen varje år sedan 1972. Det är genom sin ålder det utan tvekan det mest ärefyllda vandingspriset som enligt gällande ordning aldrig kan bli någons ständiga ägendom. Grundarna till priset var Arne Lindström, Lars Kornblom och Gunnar Wallgren. Första segraren var Runar Henriksson.


1988 togs initiativet till treklubbsmatch mot Waxholm och Rospiggarna (Numera Norrtälje SFK). Klubbmatchen skapades genom att några eldsjälar träffades på öppna tävlingar och Bertil pratade med en Rospigg vid namn Johnsson och någon från Vaxholm (namnet har tyvärr fallit bort från Bertils ”hårddisk”) att köra en klubbmatch. Första året det arrangerades vann Kurt Spellas. Det är Rospiggarna som vunnit flest gånger men man kan se en klar tendens och det är att TPF knaprar in allt efterssom. Vaxholm har en tävlingsseger.


1998 togs initiativet till klubbmatch mot Gnesta SFK genom att en ny medlem, Joakim Lövstrand, bosatte sig i Täby under en tid och hade därför dubbla medlemsskap, då han var född och uppvuxen i Gnesta och var sedan barnsben medlem i den lokala klubben. Sedan dess har vi haft Gnestamatch och KM samtidigt vilket gör att våra medlemmar i Gnesta kan tävla i båda kamperna samma dag. Första året det arrangerades vann Robert Horvarth (Gnesta SFK) individuellt. Flest titlar har Gnesta SFK men man kan se att TPF i början av 2010 talet brutit en ny trend och vintern 2015 togs första bortasegern.


Dessutom finns det ett stort engagemang för fiskevård i klubben, som exempel kan nämnas att Bertil Carlsson tillsammans med Sverker Lovén från Stockholm Fritid ledde renoveringen av Ullnaån till att bli Stockholms läns mest produktiva havsöringså räknat per kubikmeter vatten. De bildade Täby Fiskevårdsförening 1993 och tog fram en fiskevårdsplan och året efter påbörjades arbetet. Arbetet genomfördes under åren 1994-2000 och arbetet utfördes i huvudsak av 4-8 st ALU arbetare fyra dagar i veckan. Redan 1995 gjordes de första utsättningarna av smolt i Ullnaån.

Bertil Carlsson, Jörgen Piontek och Erik Hoffmann var sedan aktiva i Täby Fiskeområdes Förening som var med att planera och genomföra renoveringen av Rönningebäcken.


På bilden ovan fr.v Ted Åbom 5:a i ÄHJ, Jesper Källberg 3:a i ÄHJ och David Öman 2:a i YHJ på SM i Grums 2013.


Distriksmästerskap och Svenska Mästerskap

På ”the good old days” kvalade man in till SM via varje distrikts-mästerskap, det fanns ingen DM serie då vilket det gör numera. Flera framgångar i DM gjorde att vi tidigt hade representanter på SM i olika klasser. Även på SM har vi haft tidiga framgångar, bland annat har Ainy vid ett tillfälle blivit tvåa i lag på SM 1978 och fyra individuellt 1982 när Södertälje stod som arrangör. Bertil har varit med på flera SM utan att riktigt få till en träff och ta en framskjuten placering.


Framgångarna i de stora mästerskapen har blivit än fler. Totalt tre medlemmar har representerat Sverige på de Nordiska Mästerskapen, Anna Ljungquist (2 ggr), David Öman (3ggr) och Carina Widerberg. Individuella medaljer på SM har vunnits av David Öman (2ggr), Anna Ljungqvist, Jesper Källberg och Felix Einarsson. Första SM segern i klubbens historia tog David Öman 2014 i YHJ-klassen, han vann även 2016 i ÄHJ-klassen.


I lag-SM kom första medaljen 2003, i Malung, då Martin Szabo och Shahin Solhkonan tog bronset i äldre herrjuniorer på endast 2 man. Första och hittills enda guldmedalj på SM vanns av David Öman, Ted Åbom och Victor Wikström när de vann lag-ÄHJ 2014. Därutöver har klubben ett stort antal SM deltagare och DM segrare.


2013 vann en medlem i Täby PF DM-serien i herrklassen för första gången, Michael Molander. Samma år vann David Öman juniorklassen och Anna Ljungqvist damklassen. 2014 års SM hade nio medlemmar kvalificerat sig till SM, vilket var då gällande rekord.


2015 vann Jocke Åklint DM-serien i herrklassen, David Öman Ä-juniorklassen, Victor Wikström Y-juniorklassen och Carina Widerberg damklassen. Det individuella DMet avgjordes först året efter på Ullnasjön och där vann Axel Åbom på dagens högsta vikt, Bengt Åbom vann veteranklassen och Carina Widerberg damklassen.


2016 vann David Öman och Carina Widerberg sina klasser i DM Serien och Kari Kujala, Ted Åbom, Felix Einarsson och Carina Widerberg vann sina klasser på DMet. Nytt rekord slogs i och med att hela 12 klubbmedlemmar kvalificerade sig till SM individuellt och tre lag. 2017 vann Carina Widerberg och Felix Einarsson sin klass i DM Serien och Felix Einarsson, David Öman och Anna Ljungqvist vann sina klasser på DM individuellt.


2018 hade TPF 15 kvalificerade till SM individuellt, gällande rekord.

2018 hade TPF fyra lag kvalificerade till SM, gällande rekord.


På bilden ovan syns David Ömans priser från Nordiska Mästerskapen 2014.


Resultat vi minns

• Största abborren som fångats under en TPF tävling är Michael Boettges på 1.576 g som på Kyrkviken 2015 tog rekordet från  Lars Schillerströms 1.552 g från Frötuna Kyrksjö vid KM 1984. På samma tävling på Kyrkviken 2015 tog Roger Johansson upp en på 1.570 g.


• Jocke Åklint vann under 2015 en serietävling på Ullnasjön på smått otroliga 39.600 g, nytt rekord för klubben. De högsta vikterna och enda över 20 kg innan dess var från Steningeviken 2006 när Markus Andersson vann på 23.134 g före Jocke Åklint på 22.593 g.


• Överlägsnaste segern är från 2015 när Jocke Åklint vann på Ullnasjön med 12.320 g i marginal till tvåan Anders Enwall. Tidigare rekordet var från äldre dagar när Michael Molander vann påskpokalen 1988 med 6988 g före tvåan Stig Westin.


• Jörgen Piontek som i mitten på åttiotalet tog fyra raka seriesegrar i seniorklassen.


• 2014 tog David Öman klubbens första individuella SM guld (YHJ). David vann individuellt

även 2016 (ÄHJ).


• 2014 tog David Öman, Ted Åbom och Victor Wikström klubbens första lag SM guld (ÄHJ).


• 2017 hade TPF 15 kvalificerade till SM, gällande rekord


Nutid

En rad nya medlemmar har de senaste åren sökt sig till klubben som lockat dem med genom sitt goda rykte. De allra flersta är aktiva och är med på några eller flera av våra tävlingar under vintern. Vi har även medlemmar som blivit medlemmar i Täby PF som sk andraklubb för att få möjlighet att tävla och umgås tillsammans med oss på lördagarna och sedan tävla för sin ursprungsklubb i DM serien på söndagarna.


De som för klubben framåt idag gör det med ambitionen att bibehålla den ursprungliga tanken att vara en pimpelklubb där tävlingsmomentet kombineras på ett lagom avvägt sätt med gemenskap. Vår förhoppning är att vi förvaltar arvet på ett för grundarna tilltalande sätt.


Är du intresserad av att söka medlemsskap i vår förening vänligen kontakta någon av oss förtroendevalda, se flik kontakter.


Författat av Michael Molander efter intervju av Mikael Åklint, Bertil och Ainy Carlsson.

VÅRA SPONSORER

Formulapirken

Marcus Claussen


Kajpirken

Kaj Hagström

Dress For Success!

Visa alla att du tävlar för TPF. Mössa, keps, piké och tygmärke finns till försäljning på våra tävlingar.

Läs mer

Hälsa på oss

på Facebook!

LÄNKAR